Încep seria de articole cu informaţii despre pietrele preţioase şi semipreţioase.Şi m-am oprit, nu întâmplător, la perlă. Perla naturală. Elegantă, fină, la modă în orice anotimp, oricând.

Este caracteristică zodiei racului și o voi purta intotdeuna cu plăcere. De aceea am dorit să aflu mai multe despre ea.

Vă amintiți de basmele copilăriei în care prințesele locuiau în palate de cleștar și aveau camerele decorate cu mărgăritar? Mereu m-am întrebat cum arată margaritarul… acum știu: mărgăritarul din poveștile copilăriei este unul și acelas cu perla. Și dacă nu mă credeți, verificați Wikipedia.

Bine de știut este faptul că în natură nu veți găsi perle maro, sau mov, sau verzi, etc. Perlele naturale au culori care variază de la alb la galben, roz sau cenușiu . Culoarea perlei depinde de temperatura apei și de mediul în care a trăit scoica. Duritatea unei perle naturale este de 3,5 – 4.

În China anului 2206 i.Hr., perlele erau folosite ca plată a tributului către regele Yu. Cele mai prețuite proveneau din Persia și India. Simbolistic vorbind, perla reprezintă femeia virgină (mulsulmani), viitorul copil (kurzi), persoana iubită (români și greci), bogăția, înțelepciunea, puterea și demnitatea (China), prolificitatea (India), noroc (Japonia).

Perla naturală era folosită și ca afrodiziac, fiind măcinată înainte de a se consuma.

Sunt pomenite în Noul Testament, simbolizând dragostea față de Dumnezeu (Evul Mediu).

“Geneza unui mărgăritar începe cu un fapt banal – şi neplăcut. Într-o zi, un fragment de materie organică străină, ori un parazit ajunge în corpul moluştei; sau o rănire accidentală face ca un fragment de ţesut din manta să ajungă într-o altă parte din organism. Sâcâită de acest intrus, de care nu poate scăpa uşor (nu-l poate scoate cum scoatem noi, cu mâna, o pietricică intrată în pantof), molusca a învăţat, cu vremea (sute de milioane de ani) o metodă proprie de a atenua senzaţia deranjantă: acoperă corpul străin cu straturi-straturi dintr-o materie netedă, calcaroasă, izolându-l astfel şi făcându-l nevătămător, transformându-l într-o formaţiune inertă, rotunjită, mai puţin iritantă pentru ţesuturile moi şi care, dacă nu poate fi eliminată, cel puţin e mai uşor de suportat”.(descopera.ro)

perla

 

Parazit sau nu, perla a fost și va rămâne, preferata mea.

Bijuteriile cu perle (naturale sau nu) ne vor impresiona întotdeauna ochiul și ne vor mângâia sufletul.Un farmec deosebit îl au purtate la ținute de ocazie (ex. rochia de mireasă ), dar pot fi purtate și ziua, având aceeași prestanța.

Surse foto: Internet.

“Trăiește-ți unicitatea și lasă-i și pe ceilalți să fie unici”-Ramona Nicoară