Cele mai bune prietene ale unei femei. Diamantele, pietre prețioase cu sclipiri de poveste.Diamantele… prințese, zâne, povești de iubire, rafinament, lux.

Cine nu își dorește diamante? Câte dintre voi, doamnelor, nu v-ați visat, măcar o dată, prințese cu tiare de diamante? De aceea, vreau să vă prelungesc visul cu prințese și să vă ofer și câteva informații care să vă ghideze către găsirea diamantului perfect. Măcar în vis. Deși… cine știe ce vă oferă viitorul? ;)

Etimiologic, cuvântul Diamant a luat naștere din grecescul “adams”(de neînvins, indestructibil). În India se numea “irra”, iar în sanscrită i se spunea “vajira”(tot ceea ce era dur).

diamante Arabii îi spuneau “al-mas” (cel mai dur), de unde vine și denumirea slavă de “almaz” (diamant).Prima descoperire a diamantelor a fost făcută în anul 800 i.Hr.

Diamantele au cea mai dură suprafața cunoscută până în prezent.Un diamant poate fi zgâriat doar de un alt diamant. Arde într-un mediu cu oxigen pur la o temperatură de 720 grade, iar în aer la peste 800 grade(formează dioxid de carbon).Este solubil în unele metale ca fier nichel, cobalt, crom, titan, platină, paladium și altele asemănătoare.Este considerat piatră prețioasă a celor născuți în luna aprilie și a celor născuți în ziua de sâmbătă.Cel mai mare diamant nu se află pe pământ ci este o stea aflată la 50 de ani lumina distanță cu un diametru de 4000 Km și 10 de miliarde de trilioane de trilioane de carate.

După câteva generalități și curiozități, să trecem la lucruri mai serioase. Și anume criteriile de evaluare ale unui diamant sau cei patru C (după inițialele cuvintelor din limba engleză):

Carat (greutate),
Colour (culoare),
Clarity (claritate),
Cut (tăietură).

Sistemul celor patru C a fost stabilit în anii ’50 de Institutul American de Pietre Prețioase (Gemological Institute of America – GIA) și este acceptat ca atare de gemologi și oameni de afaceri.

Caratul

Unitate de măsură folosită de bijutieri.

1 carat = 0.20 g

sau

1 carat = 100 puncte

Culoarea

Culoarea este foarte importantă la un diamant. Cea mai obișnuită este cea transparentă. Există și diamante colorate: albastru, oranj, verde, câteodată roșiatic, brun sau negru(cover foto).

Scala culorilor diamantului conform standardelor GIA (Gemmological Institute of America):
D = cel mai ridicat grad de culoare al diamantului
E-F = aproape incolor+
G = aproape incolor
H = alb (incolor)
I-J = incolor cu ușoare tente de culoare
K = galben pal
M, N-O, P, S-Z = colorat

 

Claritatea

Claritatea se referă la cantitatea de impurități dintr-un diamant. În limbajul unui specialist, aceste impurități se numesc incluziuni. Valoarea unui diamant este dată de tipul, locația și numărul incluziunilor. Cu cât diamantul are mai puține incluziuni, cu atât este mai valoros.

Standarde de claritate:

FL (Flawless): Fără incluziuni interne sau puncte externe (diamante rare și foarte scumpe)

IF (Internally flawless): Fără incluziuni în interor dar cu posibile minuscule imperfecțiuni externe

VVS-1 (Very Very Small inclusion 1): O singură, mică incluziune, vizibilă doar pentru experți.

VVS-2 (Very Very Small inclusion 2): Incluziunile sunt foarte greu de observat cu lupă de 10x.

VS (1-2)* (Very Slightly Imperfect): Incluziunile se pot vedea cu lupă de 10x dar nu cu ochiul liber.

ȘI (1-2)* (Slightly Imperfect): Incluziunile se pot vedea cu ușurință cu lupă de 10x.

I (1-2-3)* (Imperfect): Incluziuni vizibile cu ochiul liber.

Tăietură
diamond_shapes

Tăietura indică felul în care este tăiat diamantul și îi conferă acestuia strălucire ( proporții și finisaj). Dintre cei 4 C, tăietura este singura contribuție adusă de mâna omului. Ea transformă o piatră prețioasă brută, neșlefuită într-un diamant fațetat și șlefuit în diverse forme.

 

 

Surse articol:

http://reflectii.ro/2012/08/despre-pietre-pretioase-diamantul/

http://ro.wikipedia.org/wiki/Diamant

 

Surse foto:

Cover: http://www.jewellerynetasia.com/

Diamante: https://magicwholesale.files.wordpress.com/

Taietura: http://www.vidhigroup.net/

“Trăiește-ți unicitatea și lasă-i și pe ceilalți să fie unici”-Ramona Nicoară